Hemresa och tips och lite spooky things

Mannen visar en bild av målningen Natthimmel, van Gogh den målades i Arles och påminner om att vi hela tiden får tecken. Jag har nämligen länge haft en kopia av den hängande hemma. Vips står vi utanför fiket, som ännu idag finns!  Det är Christer som först märker det, att vi på varje plats vi besökt  har det funnits någon gemensam pryl, som på något vis är knuten till oss.

 

På B&B hade vårt rum samma kuddar som vi har hemma i bilen. Hotellet i Arles hade samma lilla rakspegel i badrummet. I Ventimiglio hade bookcafeet samma stolar som vi tidigare haft. Hotellet i Perpignan samma solcellslampor. I Ancona  ett gym i källaren och vi kände oss tillbaka på Egnahemsvägen.

Det är enkelt att köpa interrailbiljett och ge sig iväg, för att få ut så mycket som möjligt är det bra att använda den fina kartan och grovplanera vilka orter man vill besöka. Det är också bra att innan bestämma sig för hur många resdagar interrailpasset ska ha. Det är olika priser och det kan bli tröttsamt med alltför långa resdagarHar du fyllt 60 år får du 10% på interrailpasset.  Vi valde att flyga Umeå – Köpenhamn och Alicnte – Umeå, men numera kan man också resa i sitt hemland på interrailpasset.

För oss har det varit bra att ha det ganska öppet, så att vi kunnat ändra planer när vi känt att  det behövts och det har givit oss en flexibilitet och frihet. Vi har haft en grovplanering och kväll före avresor har vi detaljplanerat och bokat boende. booking.com är en underbart bra sida, där du kan hitta billiga boenden allt från lyxhotell till billiga B&B. Ibland kan man behöva lite lyx när man är ute på långresa.

Vi har också alltid haft en matlåda med lite kokta ägg, nötter, frukt, vatten och ibland smörgås eller pizza. Då vi är vegetarianer och jag har svårt för gluten och laktos har det varit guld värt. Är man hungrig och utan energi uppstår lätt irritationer och missförstånd. Vi har i och för sig rört oss i Europa, men det har varit olika språk under månaden. Danska, tyska, franska, italienska, franska och spanska, däremellan också engelska. Det är lätt att bli förvirrad, som när vi evakuerades av tåget utanför Arles och jag svarade fransyskan på tyska…eller franska i Italien. Men överlag har det fungerat utmärkt på våra tämligen magra språkkunskaper. Det mesta ordnar sig!

Härligt har varit alla människor som hjälpt oss vid problem, funderat vilka vi är och var vi kommer ifrån. Som vanligt tror ingen att jag kommer från Sverige! Fast jag har väl ärvt de vallonska generna och jag känner mig rätt hemma i syd- och mellan-Europa. Jag har väl levt många liv.

Komma ihåg

Litet apotek med smått och gott, nagelborste och liten sax har jag alltid med. Myggmedel om du är lika känslig som mig för myggbett. Jag fick fyra svåra bett i Pisa och har ärr kvar efter dem.

Alltid ha cash, ute i Europa gills inte alltid kontokort.

Vattenflaska, man behöver vätska, även om det är lite kyligare

Minimera packningen, gå igenom ett par gånger minst. Underkläder tar inte mycket plats men allt det andra. Sköna bekväma skor, kläder som du kan kombinera utifrån lager på lager principen. Varje gång man stannar flera dagar på ett ställe passa på att tvätta. Snabbtorkande träningskläder är super!

Läs på om orterna du besöker, så får du ut mera av resan. Planera inte för långa resdagar, tjusningen med tåg är att se landskap och omgivningarna. Boka husrum i förväg, vi tänkte en del på att det skulle vara enkelt att ta sig till och från tågstationerna.

En liten plastlåda att ha matsäck med, kan vara helt underbart om det är tätt mellan byten. Välj regiontåg i stället för snabbtåg, billigare och kräver inte platsbiljetter. Du ser mer av landet och dess växlingar och får en större möjlighet att träffa folk och resan får en extra dimension. Människomöten, incidenter, förseningar, missförstånd och andra små och stora händelser berikar minnena och svetsar oss samman.

Vi har insett att denna resa gett oss otroligt mycket mera än bara resan.

 

 

Insikter om oss själva och andra och fördjupat vår egen relation som ett par, vilket är intressant då vi varit tillsammans i över 30 år.

Resan har svetsat oss samman på ett sätt vi nog inte trodde.

 

Jag har kunnat ställa mig på sidan om mig själv ibland och tittat på händelser, även om jag några gånger under resan bränt av personer. Jag gör det nog oftare hemma skulle jag tro. Att inte klara språk ger en både frustration men också möjligheten att växa och utvecklas. Och jag känner att ”badar” jag tillräckligt länge i ett språk jag tidigare läst så kommer allt mer tillbaka, men det är långt till flytande kan jag meddela, men jag eller rättare sagt vi har klarat det mesta. Överraskande för oss båda är dock att italienskan var lättare att förstå än något annat språk vi läst, och då har vi inte ens läst det. Det känns så romantiskt och härligt, eller så är det som min italienska reskamrat i forna Sovjetunionen sa, du är ju mera italiensk än jag, Ewy!

Så var inte rädd att ge er ut och resa, för oss har det var ett äventyr kanske inte enkelt varje dag men minnena från denna resa gör att vi känner oss berikade. Jag funderar redan på nästa resa! våga ta steget, gör något annorlunda.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7 572Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>