Currently viewing the category: "Andning"

 

DSC00787Nyfiken på första delen…? Du hittar den på min sida ANDNINGEN

Det  hände saker när jag andades, jag kom i kontakt med känslor som fanns lagrade i kroppen. En del som minnen andra var mer som sår. Varje andningstillfälle ökade min egen kännedom om mina känslor och hur de påverkade mig. Rädsla, ilska, sorg våra känslor är mångfacetterade. Olika teman tycktes kroppen vilja ta upp och den bestämde själv takten, inte jag med mitt intellekt. Trots omtumlande upplevelser, kände jag en otrolig nyfikenhet inför varje andning…vad skulle kännas och poppa upp denna gång?

 

Varje tillfälle med två perspektiv mitt inre och mitt yttre, nuet och det förgångna, alltid medveten om var jag fysiskt befann mig, trots starka upplevelser.DSC00119

Jag andades med en diplomerad och utbildad andningspedagog och för mig blev det ganska många andningar. Jag har andats i grupp, både mindre och riktigt stora. Upplevelsen blir annorlunda och energin kraftfullare i en grupp.

 

För mig gav andningen mig livet tillbaka. Min energi ökade, jag kunde slappna av, jag sov bättre och började tänka på vad livet betyder och är. För mig blev det viktigt med miljö, natur och människorna. Jag gjorde stora förändringar men med små steg. På ett personligt plan skedde enorm utveckling, som ledde till att jag sa upp mig från mitt jobb!DSC_0520

Under min utbildning fick jag vid flera tillfällen möjlighet att testa mina gränser och prova helt nya saker, blev uppmuntrad att skriva och reflektera. Tänk att jag kan slå av DSC00772en planka med ett karateslag eller barfota vandra på glödande kol (570 grader Celsius) utan att vare sig ha smärtor i handen eller brännblåsor på fotsulorna, det är starka upplevelser som till viss del präglar en långt in i mitt innersta samtidigt som vissa floskler om tankens kraft…bleknar….

Imorgon genomförs HELA SVERIGE ANDAS    ett ypperligt tillfälle att själv prova denna metod. Klicka på länken och anmäl Dig enkelt IDAG!photo_00494

 

Träning för ovana!

Yoga för ovana

Den 1 februari är datumet då TRÄNING för Ovana startar upp. Varannan dag hittar du träning för Ovana hos Lisbet på Hälsozam , varannan dag Yoga för Ovana inne hos Ewy på Tibetansk yoga  . Vi håller på i 30 dagar in i mars.

Träning för ovana program är ca 6 min. långa. 30 sekunder jobb och 10 sekunders vila. Yoga för Ovana är ibland mot 10 minuter.

Ta chansen gör något för dig själv och din hälsa…..

Scema OVANA med LHz

 

Nytt om frigörande andning!

Ny blogg om frigörande andning på min bloggsida ANDNINGEN

Har du inte anmält dig till HELA SVERIGE ANDAS, gör du det nu, enkelt genom att klicka på länken! Det är ett unikt tillfälle att lära mera om andningens betydelse och prova på frigörande andning!

 

Nya kurser på G

Här kommer också en länk med lite föraning om vad som komma skall KOST FÖR OVANA 

med min samarbetspartner Lisbet Olofsson på Hälsozam! Det kommer också en kurs i Vegetarisk kost för ovanaVEGETARISKT FÖR OVANA, de som vill bryta och hitta nya vägar…vi hörs Ewy

 

universum En egen upplevelse exv Svävande i mitt eget universum

Jag känner mig fullständigt euforisk, jag svävar i mitt eget Universum. Det är mörkt och jag ser massor av stjärnor på himlavalvet, där jag också liksom flyter i ett viktlöst tillstånd…..runt i mitt universum…

Jag är mitt i en frigörande andningssession och mår utomordentligt bra! Det känns spännande, tryggt och jag bara är i känslan av tyngdlöshet, lycka, kärlek och frihet. Trots att jag är i detta tillstånd är jag på ett plan fullt medveten om att jag ligger på en madrass i en lokal i Umeå hos min andningspedagog. Så är det i frigörande andning man har bägge perspektiven under sessionen. Det är ett viktigt inslag i processen för att skilja på det som varit och nuet. För att hantera att vara i en känsla som utlöstes tidigare i ens liv och ge den acceptans. Den är en bit av det jag är idag, men den kanske inte behöver begränsa mig längre.DSC00142

För många år sedan nu fick jag diagnosen utbränd, jag var helt slut och orkade ingenting. Jag klarade inte av att möta människor och inte ta in nyheter eller information utan att bryta ihop. Jag skapade en egen bubbla för att hålla omvärlden utanför.universum 2

Min dåvarande chef, en mycket klok person (som ganska snart slutade sin tjänst) försökte hitta lösningar. Det gick trögt i den organisation vi jobbade inom. Själv hade han kommit i kontakt med andning via en kampsport och när det dök upp ett erbjudande från en andningspedagog frågade han om jag inte ville prova.

Själv tyckte jag att jag inte var värd någon rehabilitering eftersom jag inte visste va jag behövde…..Nåväl jag försökte samla alla krafter inför en informationskväll och anmälde mig. När kvällen närmade sig insåg jag att jag inte skulle orka, inte klara av de andra som kanske skulle dyka upp. Så jag ringde upp och sa att jag pallar inte  att komma. Jag förstår, sa kvinnan och erbjöd att vi kunde ses bara hon och jag. Det gjorde vi några veckor senare.

Något som ledde till min egen personliga  utveckling och att jag utifrån mina egna erfarenheter insåg att jag ville ge fler möjlighet att prova detta sätt att gå vidare, hitta mera energi och minska gamla minnens begränsande effekter. För tretton år sedan började jag jobba som andningspedagog. Den 26/1 2014 finns möjligheten att prova frigörande andning i Umeå tillsammans med mig. Du anmäler dig och betalar en mindre  avgift med länken här nedan. VÄLKOMMEN!

Klicka på denna länk för Anmälan Hela Sverige Andas!

 

Hur går det till och vad är frigörande andning?

 

Frigörande andning är en processinriktad andningsteknik där du under djup avspänning får möjlighet att möta kroppsminnen form av de känslor som en gång bildade minnet i kroppen. Under våra liv möter vi ständigt situationer och händelser som påverkar oss. Vissa av dessa blir kroppsminnen då vi inte haft möjlighet att möta känslan och bearbeta en händelse.

Frigörande andning har sina rötter i den asiatiska läkekonsten, Jungs teorier om exv det kollektiva medvetandet och Wilhelm Reichs kroppsterapier. Frigörande andning kallas också Rebirthing och det finns andningspedagoger över hela världen. I USA och Australien tycks Frigörande andning/Rebirthing vara mycket vanligt, men även i Ryssland, Storbritannien och Belgien. Det finns en internationell organisation IBF, som jobbar för utbyte, kompetensutveckling samt enhetlig utbildning för andningspedagoger världen över.photo_00108

Frigörande andning är ett sätt att möta känslor som finns som kroppsminnen i vår kropp. Att genom djup avspänning och via en andningsteknik, under ledning av utbildad andningspedagog komma i kontakt med kroppens minnen. Minnen som kan ha en begränsande påverkan i vårt dagliga liv. Kroppsminnen som gör att vi faktiskt inte lever fullt ut, utan begränsas. Minnen som påverkar energinivån och håller oss tillbaka.

Frigörande andning sker genom att man liggande på ett tunnare underlag först genomgår en avspänning som övergår i en rytmisk andning. Hur den ser ut kan variera utifrån den enskilda individen. En andningscykel genomförs som kan ha lite olika längd, beroende av individens enskilda behov. Energicykelns längd varierar och brukar normalt ligga på 1,5 timme men kan ta upp till 3 timmar.

Sessionen avslutas med ett uppföljande samtal. Normalt behövs cirka 10 sessioner, men det kan variera mellan individer, i kontinuerlig tidsföljd för att gå igenom kroppens minnen och ge möjlighet att ge de känslor som är knutna till minnena acceptans. Efter varje session ökar energin hos individen och det är mycket vanligt att olika utrensningar sker, många rensar i garderober, kommer på att göra sig av med ”skräp” som de bär på. Man får mycket gjort.

När individen genomfört det antal sessioner som behövs för just hen, brukar många återkomma för någon andningssession inför ett större projekt eller så, i syfte att öka energiflödet och skärpa koncentrationen inför detta.

Den 26/1 2014 finns möjligheten att prova frigörande andning i Umeå tillsammans med mig. Du anmäler dig och betalar en mindre administrativ avgift med länken här nedan.

Hela Sverige Andas

 

Kroppsminnen, klicka på länken så kommer du till Youtubeklipp!

Vill du anmäla dig till Hela Sverige Andas, klickar du här! Antalet platser är begränsade, så först till kvarn gäller…..DSC00787

 

Ljuslyktor 3 2014 innebär en hel del här i Umeå – Europeisk kulturhuvudstad! Ett nytt år innebär också nya möjligheter, nya utmaningar och nya mål! Själv tror jag att jag hittat en lokal så att jag kan börja IRLkurser centralt i Umeå igen!

Den 26/1 2014 genomförs Hela Sverige Andas i Umeå.

Arrangemanget genomförs på olika orter runt om i Sverige! I Umeå startar dagen med föreläsning kl 12.00 och cirka 13.20 prova på som tar cirka 2 timmar.OBS! Endast föranmälan via Simple sign up, för att underlätta adminastrativ hantering!

Klicka på denna länk och du kan anmäla dig till föreläsning, prova på eller föreläsning och prova på till ett mycket förmånligt pris! Anmälan Hela Sverige Andas, Umeå

God Jul och Gott Nytt 2014!

Tankar kan formuleras till mål, mål till målbilder, målbilder till verklighet….men hur går det till. Det finns en de teorier, men vilka är sanna, vilka fungerar och vilka tar mig dit?

Varför når jag inte målen jag sätter upp? Tanken, den vibrerande känslan hur får jag dessa?ravin

För cirka tolv år sedan, sålde vi vår gård på landet. Mäklaren hade sagt att det skulle ta två- tre månader. Många kom på visningarna av vår gård. Vips hade vi en köpare som gården var såld till och vi behövde ett nytt boende….det fanns inte många hus ute till försäljning. Vi kontaktade flera mäklare och var på några visningar…men inget kändes rätt. En lätt panik infann sig och en mäklare sa att nog skulle han kunna skaka fram en övergångslägenhet åt oss, men det blev den stadsdel som det blev….Vi kollade annonser inga nya hus, inget på annons överhuvudtaget!

badrumJag satte mig ner med dottern och vi spånande vad det perfekta huset för oss skulle omfatta. Vi diskuterade om bekvämlighet och allt möjligt. Men vi formulerade ett väldigt tydligt och specificerat mål. Huset fick gärna vara i flera våningar, det skulle ha tre toaletter/badrum, vi ville ha stora rum, öppen spis och stor tomt. Gärna nära till centrum, skola och affär.Andningskurser med Ewy

Fortfarande inga hus i tidningen. Jag tror aldrig det varit ute så få hus till försäljning som denna period. Jag fick faktiskt lite svårt att sova, vart skulle vi bo? Natten mot en lördag efter de att jag och dottern suttit och spånat över krav vi hade på det nya huset, fick jag en mycket stark känsla….som växte sig mycket stark under natten och på morgonen berättade jag för maken. På onsdag har vi ett hus. Jo säkert sa han, det finns inte ett enda hus ute till försäljning! Ja men på onsdag har vi hittat vårt hus, jag kände det i hela kroppen, så trygg i min förvissning.

DSC_0413På söndagskvällen satt jag vid datorn och kollade om mäklarna lagt ut något och vips fanns där ett hus, som till mycket motsvarade våra önskemål. Maken fick till uppgift att ringa mäklaren på måndagen. Jo vi fick komma på en visning, men det var ett par som hade första tjing på huset. Dottern var med på visningen, huset hade allt vi hade satt upp på vgult tegel med fönsterår önskelista. Hon sprang upp på övervåningen och ropade i ett av rummen…- I det här rummet ska jag bo! Sedan gick det fort på tisdag ringde mäklaren igen, det andra paret skulle ta dit en arkitekt. Lite senare fick vi ett nytt samtal, var vi intresserade fortfarande? Mannen som skulle sälja huset ville få ett snabbt slut. Vi pratade jag och maken, jo men vi slår till. På onsdagen var det klart, vi skulle köpa huset. Tillträdet skulle inte vara förrän mera än ett halvår efter vi lämnat det hus vi då bodde i. Hoppsan hur skulle detta bli? Var skulle vi nu bo? Mäklaren pratade med säljaren. Jo men han kunde tänka sig att bo i sin sommarstuga till dess att hans lägenhet var färdig för inflyttning.

Vips hade det gått väldigt fort från tanke till att ha nått målet! Har du någon liknande upplevelse som du vill dela med dig av? Skriv då några rader och berätta! Jag är mycket nyfiken….

Slutligen vill jag bjuda på en GRATIS meditation för att fira det nya året! Finn Ditt Inre jag!

Kan vara en hjälp om du vill hitta lugnet och fokus på vad du vill fokusera på…..Ser framemot att höra från dig och önskar dig GOTT NYTT 2014!

 

DSC00732Hela Sverige Andas är ett landsomfattande evenemang den 26 januari 2014. I Umeå genomförs det på Bankgatan 10 ( Prana Friskvårds lokaler)

Då får du möjlighet att få mera information om den processinriktade andningstekniken. Frigörande andning är en processinriktad metod för djup avspänning och möjlighet att möta/integrera kroppsminnena. I våra kroppar lagras känslomässigt förknippade minnen som vi inte kunnat/haft möjlighet att bearbeta. När man mött kroppsminnena och de känslor som är förknippade med dessa, ökar energi och de blir inte lika begränsande i vardagen. Frigörande andning är en metod för dig som vill arbeta med dig själv, din utveckling och möta dina egna begränsningar. Genom att möta sina begränsningar och ge de acceptans har du möjlighet att gå vidare med ökad energi och ork. Andningstekniken kombineras med djup avspänning och samtal. Den genomförs enskilt eller i mindre grupp. I Umeå inleds dagen med en föreläsning och därefter har deltagarna möjlighet att prova på frigörande andning under ledning av diplomerade andningspedagoger. Anmälan görs vis Simple Signup kostnad 100:-/endast föreläsning,  200:-/endast provapå , 250:-/ föreläsning samt prova på.

Anmälan Hela Sverige Andas i Umeå

 

 

 

Varje dagfot-i-sand

Fast man måste ju förstås utöva den, helst varje dag och i 46 dagar i streck för att känna förändringen, när det gäller tibetansk yoga. Och i fullständig närvaro, med omsorg och respekt. Här blir vägen viktigare än målet…

Numera då vi är ständigt uppkopplade och nåbara för allt och alla, är det bra och viktigt att hitta en stund i vardagen då vi stänger ner och tar hand om vårt inre. Tibetansk yoga hjälper dig att öka balansen, stärka kroppens stora muskelknippen samtidigt som muskler stretchas och ditt inre påverkas. Livslusten…ja den kommer på köpet….

För att underlätta för dig och stressade nutidsmänniskor, jobbar jag för närvarande med att utarbeta ett antal webbaserade kurser för att du och andra enkelt och effektivt ska kunna lära dig att öka livslusten och bygga energi för hela dagen! Jag vill erbjuda enkla vägar tillbaka till LIVSLUST! Klicka på länken…..

Tibetansk yoga

 

[/video]Andas du med fötterna

fötter2

Vill du ha en

GRATIS

Andningsdiagnos?

Skriv in ditt namn och din e-postadress här till höger,

klicka på den gröna knappen,

så skickar jag andningsdiagnosen till Dig med möjlighet till individuell och fördjupad uppföljning*.

OBS! Du kommer att få ett svarsmejl som du behöver acceptera för att bli listad!

Välkommen

photo_00116* de första 50 personerna som anmäler sig erbjuds möjlighet till en individuell och fördjupad uppföljning…..

 

 

 

fötter 1Jag ställde frågan och fick varierande svar…..

Nyligen hörde jag en Personlig Tränare i en TV-soffa berätta om sockor som skulle hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna…


Sanningen är att det är med andningens hjälp som kroppens slaggprodukter lämnar kroppen till ca 70% medan huden svarar för 20% , 3% via avföringen och 7% via urinen.fötter2

När vi inte andas fullständigt påverkas hela våra kroppars metabolism. Yttre faktorer som värme/kyla, torrt/fuktigt, lufttryck, ansträngning, åtsittande kläder som behå, korsett, bälte, slips, ja till och med höga klackar begränsar vår andning.

trollslända på hud trollslända på klänningNär vår andning begränsas påverkar det flera av våra kroppars viktiga funktioner. Exempelvis halten av syre och koldioxid i blodet, som behöver vara i balans för att styra andra viktiga livsuppehållande funktioner. Forskning visar att huvudvärk, ömmande axlar, nackbesvär, ögonbesvär mm orsakas och har sitt ursprung i dålig eller ej fullständig andning. Ryska forskare menar att dålig andning ökar belastningen på våra inre organ och försämrar hälsan och kan ge kroniska sjukdomar.

Att göra andningsövningar och träna den kan påverka oss. Vi kan skaffa oss mera energi, bli skarpare i tanken och bli effektivare, gladare och må bättre. Jag erbjuder kurser i både andning och tibetansk yoga. Du kan lista dig och få fortlöpande information och erbjudanden. Fyll i rutan här nertill så kommer det direkt till din epost och du får en GRATIS Andningsdiagnostik med möjlighet till personlig uppföljning! Vi hörs/Ewy

 

Efter en trevliVälkommen i rostg eftermiddag och kväll hos grannarna Solveig och Lasse, strosade vi hemåt, jag och maken. En skön helg fick ett alldeles underbart fint avslut med trevliga kärleksfulla människor. Människor som jag nu efter de gemensamma timmarna inser att jag hade mer beröringspunkter än vad jag kunnat ana.vinröd krasse

 

Jag kände mig fylld av tacksamhet då jag i det tilltagande mörkret, gick ut till sovstugan…jo jag tillbringar fortfarande min tid ute i Paradiset….

Det tog en stund av tankar och medvetenhet om andningen (ett bra sätt att komma till ro) bra träning för frontloberna, innan jag äntligen slumrande in. Visste du förresten att facedown-generationen kommer att få problem med dem. Jag kommer att kunna ge många kurser i framtiden!

photo_00255

Jag sjönk allt djupare i sömnen och drömmarna kom…är de inte fantastiska! Den starkaste drömmen i natt hade björnar som huvudrollsinnehavare.

Först kom några skolungdomar hem till oss och ville sälja jultidningar, men jag sa som det var att vi är ju bara här på sommaren, så det blir lite svårt att leverera de när de kommer badande björnkring jultid. Jo de höll med och förstod problemet.

 

Plötsligt var min stuga omgiven av ett klart men tämligen djupt vatten och jag såg två Brown bear napping in river on Alaska coastline.små björnungar som simmade under vattnet alldeles intill vår veranda. Jag tittade på de ett tag fascinerad av att ha de på så nära håll. björnmamma med ungarSå hörde jag skarpa ljud och tittade upp och då såg jag fyra stora björnar och fler ungar en bit bort. Några stod på bakbenen och stirrade upp mot mig. Det blev lite tumultartat och jag fick in skolungdomarna i stugan. Det kändes inte tryggt att skicka iväg de med alla björnar och allra helst om de skulle komma att befinna sig mellan ungar och moder.Klättrande björnar

 

Några vuxna skadade och rivna människor närmade sig stugan och även de tog jag in i stugan, samtidigt som jag försökte hålla koll på vad björnarna hade för sig.

drickande björnarTrots de skador som uppstått var känslan inte skräck eller fara, känslan var snarare kärleksfull respekt. En mycket speciell känsla värme och insikten om att björnen kan vara ett farligt djur. Björnarna fanns kvar nära mitt hem och jag vaknade. Drömmen var över men dröjde sig kvar hela förmiddagen….björnmamma med ungar

 

Solöga skriver om Björn, var modig och älska även dig själv. Din gåva är att älska dig själv och därmed hela världen. Du behöver älska allt hos dig själv för att skapa en värld i skönhet. Björnar går alltid på djupet inom sig själva. Utforska och se över ditt inre och omfamna allt du möter med kärlek.

 

stående björnI min värld och här där jag tillbringar mycket  tid är det faktiskt inte helt omöjligt att träffa på en björn och det är klart jag kanske utgör en rival i blåbärs- och svampskogarna….fast jag tror inte att björnen tänker så, snarare drar den sig undan och funderar vad jag är för figur där i björnens revir…

 

Lider du av björnfrossa eller har nu haft närkontakt med en björn? Skriv några rader och berätta hur du tänker….du hittar ett kommentarsfält här nedan, jag ser framemot att få veta, vi hörs Ewy

 

Nyligen hörde jag en  Personlig Tränare i en TV-soffa berätta om sockor som skulle hjälpa kroppen att transportera ut slaggprodukterna….

 

finaste sockan

 

 

 

Sanningen är att det är med andningens hjälp som kroppens slaggprodukter lämnar kroppen till ca 70% medan huden svarar för 20% , 3% via avföringen och 7% via urinen.

När vi inte andas fullständigt påverkas hela våra kroppars metabolism. Yttre faktorer som värme/kyla, torrt/fuktigt, lufttryck, ansträngning, åtsittande kläder som behå, korsett, bälte, slips, ja till och med höga klackar begränsar vår andning. När vår andning begränsas påverkar det flera av våra kroppars viktiga funktioner. Exempelvis halten av syre och koldioxid i blodet, som behöver vara i balans för att styra andra viktiga livsuppehållande funktioner. Forskning visar att huvudvärk, ömmande axlar, nackbesvär, ögonbesvär mm orsakas och har sitt ursprung i dålig eller ej fullständig andning. Ryska forskare menar att dålig andning ökar belastningen på våra inre organ och försämrar hälsan och kan ge kroniska sjukdomar.

Att göra andningsövningar och träna den kan påverka oss. Vi kan skaffa oss mera energi, bli skarpare i tanken och bli effektivare, gladare och må bättre. Jag erbjuder kurser i både andning och tibetansk yoga.

DSC00290

 

HÖSTERBJUDANDE TILL FÖRETAG

 

Prova tibetansk yoga,

Jag kommer till ert företag och bjuder på ett prova på pass hos er. En enkel yogaform, som har föryngrande egenskaper, stärker kroppens stora muskelknippen, ökar energi och balans. Fysiska övningar och andningsövningar ingår. Övningarna ökar energin i kroppen och skärper tanken.

Carefree Woman

Prova andningsövningar

50 % rabatt på pass för effektivare möten/utvecklingsdagar/arbetsmöten/personalutvecklingsdagar innehåller både diagnos, avspänning och energi. Ett pauspass på 30 – 60 min med enkla, effektiva, hälsosamma övningar som hjälper er att öka kreativitet och ta bra beslut!

Skicka ett mejl eller meddelande i kommetarsfältet med kontakt uppgifter, så skickar jag mer information. Ewy

 

DSC00224

 

Näsan är vårt primära andningsorgan och det finns flera anledningar till det. Att andas genom näsan gör att luften både renas, genom att flimmerhår och slemhinnor tar hand om sådant som inte bör komma ner i lungorna. Men också att luftens temperatur regleras, vilket är viktigt när det är kallt. I näsan finns också håligheter där kolmonoxid bildas, vilket påverkar kroppens blodkärl att vidgas och det i sig underlättar hemoglobinets uppgift att forsla syret ut till kroppens celler. Fiffigt eller hur?

PS, har du problem med slemhinnor och vill rena/rensa kan en sådan här tingest vara bra ->Nässköljare 5 nästa vecka berättar jag vad det är, men skicka en kommentar och gissa…..jag lottar ut en….bland de rätta eller roligaste svaren!

 

photo_00119

Ewy

 

Det var mhjortronånga år sedan nu jag, min älskade dotter som vid tidpunkten var 4 -5 år och min äldre syster bestämde oss för att åka iväg till vår barndoms och föräldrars bästa hjortronställe en dag sent i juli det året. Glada i hågen med guldet fullt synbart i vårt inre, gav vi oss iväg. Solen sken från en klarblå himmel och i bilen hade vi laddat med både flera liter vatten i flaskor, fikakorg med smörgåsar och kaffe, långärmade tröjor, hinkar i olika storlekar och icke att förglömma, ett av det viktigaste då man ska ut på myrar, myggmedel av alla de sorter. När vi parkerat på lämpligt avstånd och med så mycket skugga för bilen som gick var det dags att ta på långärmat, gummistövlar och smörja in sig.

Om du aldrig vandrat på en myr, så kan jag berätta att det är rätt tungt att tjava omkring i stövlar med surrande blodtörstiga myggor som sticker en hela tiden och som blir alltmer närgångna ju mera man svettas. Längtar du efter ett riktigt fyspass är en plockvandring på myren ett bra tillfälle! Jag lovar att du snabbt kommer in i andra andningen. Att vandra på en myr innebär att det gungar, man sjunker ner och ibland tar myren liksom tag om hela foten och liksom sväljer den och då man drar tillbaka foten för att man tycker att det känns lite obehagligt…ja se då är det emyrndast

foten man drar upp, stöveln sitter kvar i myren. Det gäller då att ha en otroligt bra balans, (tack min tibetanska yoga), annars blir den stövellösa foten med all sannolikhet blöt, sur, lerig, våt eller kall, i värsta fall ramlar man omkull, då man enbent försöker få upp stöveln ur myren.stövel

Men vad är väl lite prövningar mot att fylla en hink med hjortron. Alla tre vandrade vi iväg på den tunga, sura, soliga, varma, myggiga och ändå faktiskt vackra myren. Det gäller att gå fram och tillbaka, de är inte så lätta att se de här bären. De liksom vänder sig med sina vackra rödorange bär, så man måste komma från rätt håll för att få syn på dem. Ögonen måste vänjas.
När vi gått många kilometer, hukat och plockat, svettats och slagits med myggen, var det dags för fika och välbehövlig vätskekontroll. Vi satte oss på en liten ”fastare” ö ute på myren med några små tallar som vi trodde skulle ge lite skugga.

kaffekorg

Det smakade gott med kaffe och smörgås, vattnet flödade det märktes att vi hade svettats ut en hel del. Dottern som på barns vis alltid är i nuet tog upp en sjal och höll upp den ovanför mig och min syster där vi låg och tog igen oss. Den svaga brisen gav luft under sjalen och den lyftes upp som ett litet tälttak. Efter en titt i våra hinkar insåg vi att många liter hade det ju inte blivit. Vi beklagade oss, om värmen, att det inte var så mycket hjortron som vi trott och att det var svettigt värre, dotter lyssnade ganska tyst på vår klagan.myr med hjortronblom

På platsen där vi satt fanns några blåbärsris. Dottern plockade blåbären direkt i munnen men bjöd också oss. Hon tittade på oss länge och såg lite bekymrad ut, som om hon tänkte. Så kom dottern med förslag, – Kanske borde vi plocka blåbär i stället? Jag och min syster tittade på varandra och började skratta, tänk så rätt hon hade dottern, vad enkelt det hade varit om vi valt att plocka blåbär i stället.

Nyligen meddelade den lokal nyhetskanalen att hjortronen är mogna att plocka.Så nu går jag här och funderar om jag ska ge mig ut på ett myräventyr i år eller om jag ska välja att plocka blåbär istället. Hur tänker du, plockar du bären själv, köper du dem eller hämtar du de i kyldisken på affären? Hur mycket prövning får några liter bär innebära för dig?OLYMPUS DIGITAL CAMERA skriv i kommentarsrutan och låt mig veta hur du tänker!

I mitt nästa blogginlägg lovar jag att berätta om jag valde hjortronmyren och hur jag gjorde med andningen och alla myggorna…..Vad trevligt att just du tittade förbi!

 

Vågskvalp

fötterna bär oss framåt och vattnet har stor betydelse för liv….vad är viktigast för dig andningen, fötterna eller vatten, skriv och berätta för mig vad driver dig framåt, hur tänker du kring dettaDSC00767? Du hittar kommentarsfält här nedan…

 

Växlande molnighet skulle nog en meteorolog säga om morgonens väderläge. Min DSC00955tidiga morgonpromenad, känns betydligt svalare idag. Så jag låter andningen löpa genom näsan under hela promenaden, varför genom näsan kanske du undrar?( läs lite fakta längre fram i denna blogg) Nära en timme vandrar jag i ett sommargrönt vacker norrländskt kustlandskap. Denna morgon kantas av möten med den kyliga nordanvinden, småfåglarnas kvittrande sång, den gamla sällskapssjuka arbetshästen som gärna vill ha en pratstund eller en morot. Jag promenerar på gator med namn som Östbyvägen, Båtbyggarvägen, Sjöbodsvägen och Skomakarvägen. Undrar när den sista skomakaren sydde och lagade skor här ? Eller när båtbyggandet inte längre bar sig? Solen som gömmer sig bakom molnen då och då på min vandring genom denna gamla fiskarby. Kroppens sinnen möts av olika impulser och jag njuter, jag lever och laddar inför dagen. Åter vid min stuga, öppnar jag takluckan i växthuset för nu har värmen i luften stigit. Ett flyktigt möte, en trollslända som skrämmer mig lite, då den landar och sätter sig på min hand. Den är så stor, vacker, har skimrande genomskinliga glasaktiga vingar och betydelsefull. Den mytomspunna insekten är en viktig insektsätare i mitt Paradis! Nu återstår bara yogapasset och frukost innan dagens arbetet tar vid….planering, bloggande och fortsatt utveckling för att kunna erbjuda webbaserade kurser och att bli en digital sköldpaddenomad…..DSC00224

Andningen är delvis en djupt omedveten funktion, styrd av förlängda märgens nervcentra. Andningen påverkas ständigt av fysiska faktorer, kyla, värma, lufttryck. Den anpassar sig till kroppshållningen, rörelserna och graden av fysisk ansträngning. Dessutom inverkar känslolivet på andningen, vissa sinnerörelser hämmar medan andra stimulerar eller påskyndar den. Trots att andning är automatiserad kan också nå och styra andningen medvetet!

Med begränsad lungkapacitet får vi mindre syre för varje andetag, De flesta kompenserar detta med ett ökat antal andetag/minut, kortare andetag, snabbare andning. Kroppen mister för mycket koldioxid, som är det element som hjälper kroppen att hålla en rätt balans mellan bas och syra, en nödvändig balans för en riktig ämnesomsättning på cellnivå. En ganska liten förändring i syra/basbalansen kan påverka den kemiska reaktionen i cellerna, en del blir långsammare, andra snabbare som främst kan ge problem med njurar, diabetes osv Det finns sjukdomar som hämmar andningen, KOL, lungemfysem mm

Forskning visar att problem med andning kan ge huvudvärk, koncentrationssvårigheter, yrsel, andnöd, kalla händer och fötter, muskelspänningar, irritation, överreaktioner mm

Andningen är trots att den är automatiserad möjlig att påverka med vår egen vilja. Medvetna andningsövningar där strävan är fullständig bukandning kan påverka din hälsa så att du mår betydligt bättre, ökar lusten, orken och förbättrar din sömn.

DSC00142Jag är nyfiken:Hur andas du? Är din andning långsam eller snabb, djup eller ytlig? Skriv några rader i kommentarsfältet och berätta för mig…nästa blogg handlar om det som begränsar vår andning!

Välkommen åter….

 

 

 

 

 

 

 

Ryggskott och smärta

Ryggskott, är en kombination av muskelsträckning, kramp och överansträngda ledband som ger ett tillstånd av nästan outhärdlig smärta. Tillståndet kan kännas plötsligt eller utvecklas gradvis så att man vaknar med ryggskott dagen efter det uppkommit. Smärtan sitter i ländryggen och är oftast orsakat av en påfrestande rörelse som man inte är van vid.

Våren är äntligen här och har man trädgård, som jag eller kolonilott så vet man att det är lätt att drabbas av arbetsiver som i värsta fall leder till ryggskott. Ja räfsar gör vi ju inte på hela vintern och den är ju lång på våra breddgrader, så det kanske inte är helt otroligt att drabbas av ryggskott….

Problemet är ofta att man ouppvärmd ger sig i kast med att kratta, räfsa och grepa. Vårsolens första strålar värmer och det är lätt att börja ta av sig då man börjar känna sig varm. Maken brukar varje år upprepa sitt mantra att våren ska svettas in och hösten frysas in, för att kroppen ska förstå förändringen. Trots vårsolens varma strålar är luften fortfarande kall och kanske blåser det till och med nordanvindar. Det är lätt att glömma bort då man jobbar på, för man vill ju städa bort allt som gömdes och glömdes under snötäcket. Det är lätt att bli kall, ta i lite för mycket och dra på sig ett ryggskott……fast vem tänker att det ska sluta så, då man jobbar hårt och ivrigt med att göra fint!DSC00187

 

Visste du hur enkelt du kan minska smärta och detta obehag?

Naturligtvis har även jag åkt på ryggskott i år. Det drar en skugga över medkännande människor, då deras pannor rynkas och de lägger huvudet på sned och  frågar om jag går på Tralalapiller. Själv försöker jag undvika smärtstillande och blir jag faktiskt lite orolig över alla starka mediciner man förväntas stoppa i sig. Jag använder främst andningen och spikmattan, försöker gör mina yogaövningar så långt inte smärtan sätter stopp. Jag promenerar gärna och försöker göra allt som jag vanligtvis gör, så långt som min smärttröskeln tillåter, även om det med ryggskott går mycket långsammare och är mer tidskrävande. Det brukar fungera bra och jag är åter i toppform på cirka fem-sex dagar. Jag delar med mig av mina tips för att komma tillbaka och överleva ett ryggskott här nedan.

Andningsövning 1

Denna andningsövning kan göras liggande eller sittande ( föredrar själv att göra den liggande) där andningen görs så långsam och djup som möjligt. Om du väljer att sitta tänk på att sitta rak i ryggen nedsläppta axlar och bägge fötterna i golvet. Vid inandningen svankar jag försiktigt ryggen, så att hela ryggraden rör sig och trycket på diskarna mellan kotorna lättar och min hela lungkapacitet får plats. Jag fyller hela bröstkorgen och buken. Därefter gör jag en mycket långsam utandning där ryggens svankning rätas ut och baksidan av kroppen möter underlaget, vid liggande övning. Denna övning upprepas minst 3 minuter. Långsamt och mjukt andas in och svanka, andas ut och låt svankningen rätas ut.

Carefree Woman

Andningsövning 2

Denna andningsövning använder jag för att möta smärtan och inte låta den ta över. Jag ser till att vara ensam och ha lugn och ro omkring mig. Jag andas in långsamt genom näsan och långsamt ut genom öppen mun där läpparna är formade som runt ett sugrör. Fortsätt att andas så länge det känns okej och tillåt dig att möta smärtan. Lyssna inåt i kroppen var sitter smärtan, är den bekant, har den en färg eller ett ljud. Ge dig tid att lägga märke till vad som känns i kroppen, var lite nyfiken. Fortsätt med att föreställa dig att du andas in det du just nu behöver och andas ut det du inte längre vill bära med dig. Det handlar också om att ha fokus i nuet. Lägg märke till vad som händer och skriv gärna ner din upplevelse. Den fungerar utmärkt på huvudvärk vilket gör att jag minimerat intaget av huvudvärkspulver och min kropp jublar!

Spikmattan

Ja vad gjorde jag utan spikmattan….oavsett vad som skrivits och debatterats….för mig fungerar den. Den hjälper mig att öka blodcirkulationen, minska akuta och djupa spänningar och smärtor. Vid mitt första möte med spikmatta var jag orolig, kanske skulle piggarna göra hål i skinnet och jag skulle börja blöda. Jag ska inte sticka under stol med att det faktiskt gjorde lite ont att lägga sig på spikmattan, nästan lite för ont. Men efter att ha utstått det lilla obehaget av den första oerhört stickande smärtan gick den över, så kände jag hur jag blev varm och blodet började cirkulera i det området jag placerat spikmattan. Jag låg och funderade på fakirer och om hur de kan ligga på spikar, jag menar mina spikmattor har inte riktigt spikar på det viset. Rätt snart Spikmatta 2lärde jag mig att slappna av trots spikar/piggar rakt in i kroppen , numera är spikmattan min vän oavsett om det är ryggskott eller nackbesvär. Andningsövningen ovan gör att spänningarna släpper vilket också gör att spikmattans tryck blir jämnare mot kroppen och det känns något bättre.

Att jag gärna en vedeldad bastu och värmer upp kroppens alla delar eller ligger på en värmedyna ökar välbefinnandet. Stretching av Gluteus Medius, Mellersta sätesmuskeln (muskelns namn) och de delar av ryggen som jag kommer åt….det känns jag lovar, men det lättar och ryggskottet släpper slutligen.

Skriv gärna en kommentar, här nedan, om du har provat något av ovanstående själv. Jag är intresserad att höra vad just du tycker.

Tycker du om tipset och vill få mera tips och information direkt till din mejladress? Då kan du lämna din e-postadress till min lista

Nästa blogginlägg kommer att handla om varför vi kan påverka andningen….

PS Vill du undvika ryggskott, bör du värma upp, vara påpälsad och arbeta lagom, eller låta någon annan göra grovjobbet!/Ewy