Currently viewing the category: "Skapat av min händer"

Matlagning är roligt för det mesta och kreativt, jag mår bra av att laga nyttig, god och förhoppningsvis tilltalande mat. Här kommer recept på en vardagspasta….enkel och god. Med ett glas rött till så blir det festmiddag! Våndas och funderar hur eventuellt kokbok ska se ut, format, vilka recept och vilken målgrupp….Hjälp mig genom att skriva några rader. Vad tycker du skriv några rader i kommentarsfältet här nedan. Tack på förhand!

2016-04-27 17.05.14Glutenfri pasta med kronärtskocksbottar

Barillas Glutenfria fusilli

5 st kronärtskocksbottnar, finns konserverade låt de rinna av i durkslag

1 – 2 schalottenlökar

1 stor vitlöksklyfta

Lite smör eller olivolja att steka i.

En skvätt vitt vin

Havregrädde Oatly

1 tsk Lantbuljong utan jäst Biofood

30 – 60 gr rucola, dela den grovt2016-04-27 18.01.54

12 st cocktailtomater

1,5 dl riven färsk parmesan (uteslut så blir det vegan)

Valnötter

Flingsalt och nymald svartpeppar

 

Så här gjorde jag

5 st kronärtskocksbottnar, finns konserverade låt de rinna av i durkslag, skär i cm stora bitar. Hacka 1 – 2 schalottenlökar och 1 stor vitlöksklyfta. Värm stekpanna gärna gjutjärns, och ta en klick smör eller ett par msk olivolja(ta oljan så blir det vegan). Bryn löken och tillför kronärtskockorna. Bryn bara en kort stund. Tillsätt 1 tsk Lantbuljong utan jäst (Biofood) och en skvätt vitt vin rör om med slev och låt puttra ihop något. Späd med havregrädde(Oatly), låt puttra och späd med mera havregrädde om det behövs. Stäng av värmen och rör ner 1,5 dl riven färsk parmesan (uteslut så blir det vegan).

2016-04-27 18.01.30Koka pastan enligt förskrifter. Häll av kokvattnet i durkslag och häll över den varma pastan i stor tålig men vacker skål. Häll därefter såsen med kronärtskockorna, därefter 30 – 60 gr rucola, dela den grovt och de 12 st halverade cocktailtomater. Blanda väl med försiktigt. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar. Servera genast!

 

DSC_0517Att äta vegetariskt är inte svårt, men det kan kräva lite planering och nytänk för att ändra sina kostvanor. Det gäller att variera kosten och att få i sig tillräckligt med proteiner. Själv har jag varit vegetarian länge. När jag själv blev mamma  lade jag till fisk i kosten. Mest för att min dotter skulle få i sig tillräckligt för sitt växande. Hon åt kött som var producerat på vår gård eller vilt som levererades av en otroligt snäll granne(tack Staffan). Dottern fick välja själv vilken kost hon ville välja och när hon fyllde tolv tog hon steget. Numera äter vi fisk en – två gånger/vecka. Vi försöker att äta fisk som är miljövänligt fiskad och inte fisk som är rovfiskad.(Tack Håkan och Marita som driver Brobergs Fisk, men också alla amatörfiskare som bidrar med fisk i våra liv)

I min familj är vi alltså semivegetarianer. Vi är lakto-ovo vegetarianer, vilket innebär att vi äter mjölk- och äggprodukter, om än i liten omfattning. Att vi också äter fisk gör att vi kallas semivegetarianer. Visste du att vi egentligen bara behöver cirka 80 gram protein dag för att kroppen ska må bra och att protein även finns i grönsaker…… Brukar du tycka att det är lite besvärligt med människor vars kost avviker från din….det kanske inte är så stor skillnad. Du kan kolla här nedan hur det skiljer sig åt mellan de olika riktningarna. Fast allra bäst är det att fråga respektive person, så blir det helt rätt!

Vad är vegetarian?

Äter vegetarisk mat med ägg, mjölkprodukter exv ost. Övervägande del av kosten kommer från vegetabilier. I min bortgångna mormors bokhylla (f 1892) hittade jag en gammal kokbok….Turners vegetariska….har hon påverkat mig? DSC_0127

 

Vad är vegan?

Äter inga animaliska produkter överhuvudtaget. Vissa har även tagit ställning mot exploatering och utnyttjande av djur och nyttjar därför inget från djurriket vare sig i mat eller när det gäller kläder eller skor och annat i livet.

Rawfood

är en vegankost där ingen råvara/mat värms över 42 grader C. Visste du att det nyttiga i honungen försvinner om den läggs i the som är varmare än cirka 40 grader? DSC_0065

 

Vad är fruktarian?

Äter endast frukter.048

 

Vad är semivegetarian?

i min familj är vi semivegetarianer och äter oftast som en vegetarian och lägger till fisk samt skaldjur, dock i begränsad omfattning.

DSC_0090

Vad är luftarian?

Sägs leva på ytterst lite födointag och tillgodogöra sig kosmisk energi…. via andningsövningar, meditation och andlighet.

DSC00297Allergier, gluten och laktosintolerans

Jag har två kompisar som är mycket duktiga inom dessa områden. Maria Sundqvist om allergier och Agneta Isaksson om gluten och laktosintolerans…..tipsar om dessa länkar till dig som vill veta mera….Vidare kan sägas att en varierad kost där många råvaror finns med ger det mesta som kroppen behöver. Ibland kan man som vegetarian få ett något lägre värde av serumjärn….men det finns utomordentliga kosttillskott att lägga till för att motverka. Be din hälsocentral kolla upp dina värden och glöm inte att röra på dig, meditera och ta djupa långa andetag och hitta balans i tillvaron. Lycka till!

 

I midsommars hade jag besök av en vegan, då jag vet att det ibland blir lite torftigt med mat för den som inte anses ”normalätande” tänkte jag att jag skulle göra lite extra. Här delar jag med de uppskattade recepten….

2014-06-14 20.08.01Vegansill

Görs på aubergin. Du kan välja att skala den eller inte, den blir lite segare med skalet kvar. Skär upp den i 1 cm x 4-5 cm bitar och koka i lättsaltat vatten cirka 7 minuter. Häll i durkslag slå på lite kall vatten så att kokningen avstannar. Jag gjorde två inläggningar Senap och curry, vispa ihop ett par msk senap jag tog fransk och vanlig slottssenap tillsammans med cirka 1 dl äggfri majonnäs, 1 dl soyaurt, 0,5 dl sojagrädde,  1 – 2 tsk vitvinsvinäger, 2 msk olivolja, salt och peppar samt curry, smaka av och tänk att det ska dra in i auberginbitarna….så låt den bli lite stingig! Lägg i auberginbitarna rör om och sätt på burk i kylen minst en dag.

Wasabi och dill, cirka 1 dl äggfri majonnäs, 1 dl soyagurt, 0,5 dl sojagrädde,  1 – 2 tsk vitvinsvinäger,  en halv burk eller mera wasabikryddad tångkaviar, 2 mask finhackad dill, 1 fint hackad schallotenlök, 2 msk olivolja, salt och peppar. Smaka av och tänk att det ska dra in i auberginbitarna….så låt den bli lite stingig! Lägg i auberginbitarna rör om och sätt på burk i kylen minst en dag.

 

Marinerade championer

Kvarta  400 gr färska rensade champinjoner lägg i ett kärl som du ska försluta senare. Rör ihop en liten hackad rödlök eller 2 schallotenlökar, 2 msk balsamico, 2 msk fin oliv eller rapsolja, 1 msk ljus soja Exv kikioman, 1 tsk torkad dragon, 0,5 tsk torkad rosmarin och några nypor flingsalt. Häll över champinjonerna och rör om. Smaka av, tillsätt ytterligare kryddor vid behov! Låt dra över natten.kantareller

Timjansmorötter

Skala 5 – 6 morötter och koka i lätt saltat vatten, så att de blir lite mjuka men ändå al dente. Häll av vatten och skölj i kallt vatten. Skiva i cirka 5 mm tjocka slantar. Värm en stekpanna med en god olja och låt morötterna sakta mjukna på medelvärme, strö överstött  torkad timjan och några nypor flingsalt vänt runt och servera varma.

photo_00498Nässelblinis

4 dl bovetemjöl, 2 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 8 dl havremjölk, 200 gram smält mjölkfritt margarin, 4 -5 msk potatismjöl. Vispa ihop och låt svälla, tillsätt 1 dl förvällda och finhackade nässlor. Stek på medelvärme i ekologisk rapsolja. Servera genast med tångkaviar, hackad rödlök och soygurt.

Veganpaj

Plocka rabarber och jordgubbar. Rensa och skölj. Dela rabarber i fina bitar. Smält 150 gr mjölkfritt margarin. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 dl rörsocker, 0,5 tsk bakpulver och ett krm salt i en bunke. Häll i det smälta margarinet och rör om , arbeta ihop till en fin pajdeg som trycks ut i en pajform, picka pajen och  förgrädda i 175 gr cirka 15 minuter. Låt svalna något fördela sedan rabarber över hela formen sockra  cirka 1 dl rörsocker. Kör jordgubbar i mixer och tillsätt 2 msk majsena. Riv cirka 200 gr mandelmassa. Fördela jordgubbsröran över rabarberna och täck med mandelmasserivet. Grädda i ugn till pajen tagit ihop och fått färg! Servera med söt sojagrädde eller tofuglass.2014-03-30 22.14.48-2

Godisraw

Mixa 2 dl naturella cashewnötter, 2 tsk raw lakritsgranulat,  2- 3 tsk rivet citronskal från ekologisk citron, i msk citronsaft, 2 msk riven kokos i en matberedare så att det blir fint blir det för torr tillsätt högst 1 msk citronsaft till och därefter vatten. Rullar till små bollar som rullas i skalat sesamfrö. Mmm

Nästa gång försöker jag reda ut begreppen……men ikväll då bjuder jag på Frangipane…med ett något modifierat recept….jag följer aldrig slaviskt recepten jag kommer över….till dess vi ses skriv gärna några rader och berätta du kämpar med när det gäller matfronten….Vi hörs/ Ewy

Foto: Provsmakar inför kvällens träff! Mmmmm
 

photo_00495Dags att avsätta en stund under ledigheten och reflektera över vad som hänt under året, vad blev bra och vad blev mindre bra. Vilka mål vill jag sätt upp för det nya som snart kommer, vad vill jag genomföra, utforska, förändra, förnya….Kanske gör du det efter du provat julklappen, klicka på GOD JUL! nedan, efter att du ordnat lugn och ro för dig själv i  minst 15 minuter!

 

 

Är det relationerna, hälsan, själen, arbetet eller något annat….kan några dagar då man är ledig vara ett utmärkt tillfälle att avsätta någon timme åt att reflektera över året och fundera om det är läge att sätta upp mål för framtiden….

photo_00519 Skapa utrymmet för reflektion, koka en mugg kaffe eller te, ta några djupa andetag och ha med papper och penna. Vad har hänt under året? Skriv ner det som kommer upp på ett papper…och ge dig tid att reflektera över året som gott. Gör en värdering och fundera vad som blir viktigast inför 2014.

För dig som är nyfiken på mina recept här kommer några laktos och glutenfria  och ”vanliga” recept…..

photo_00552Knäck

2 dl Havregrädde

2 dl Ljus sirap

2 dl Strösocker

2 msk mjölkfritt/laktosfritt margarinphoto_00563

Skålla och hacka cirka 1 dl mandel. Ställ ut formar på en plåt, strö lite hackad mandel i varje form (då tippar de mindre lätt)

Koka häftigt i tjockbottnad kastrull 20 minuter. Ta kulprov, när knäcken har den konistens du önskar…. Rör i 2 msk mjölk och laktosfritt margarin. Rör i resten av den hackade mandeln. Fyll knäckformarna! Låt stelna, lägg de i burk med tättslutande lock, lägg smörgåspapper mellan lagren.photo_00556

Fransk chokladtryffel

3,5 dl florsocker siktat

1,5 dl kakao siktat

60 gr mjölk och laktosfritt margarin

¾ dl havregrädde

Se till attphoto_00560 alla ingredienser är rumsvarma. Rör samman det siktade florsockret, kakaon, margarinet och havregrädden, blanda ordentligt så att det inte finns ”strängar” av margarin som syns….Ställ undan kallt i kylen eller matkällare till nästa dag. Forma till små kulor som rullas i strössel, kokos, finhackad mandel eller liknande som passar.

 

Amarettokakor laktos och glutenfria cirka 40 st

200 gr sötmadel

1 dl strösocker

2 msk amaretto eller annan mandellikör

2 st äggvitor

En nypa salt

Florsocker att rulla kakorna iphoto_00564

Kör mandel och socker i matberedare till ett mjöl. Vispa äggvitor med en nypa salt till ett hårt skum. Blanda i likören. Bland försiktigt ner mandelmjölet med stora luftiga tag. Trilla bollar av den kladdiga degen, inte så stora. Rulla bollarna i florsocker och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda 20 – 30 min i 175 grader mitt i ugnen.

Snabbt och enkelt men med laktos och gluten ibland….

photo_00555

Rocky road

300 gr fin mörk choklad

1 påse vanlig dumlekola

1 stor näve minimarshmallows

1,5 dl salta jordnötter

0,5 dl pistagenötter

Jag brukar dela dumlekolorna på hälften. Blanda ihop all torra varor i en liten större bunke. Smält chokladen i vattenbad. Häll över chokladen och rör om ordenligt häll över i en avlång bakplåtspappersklädd form (typ sockerkaksform)

Ställ kallt att stelna över natten. Vik försiktigt bort bakplåtspapperet och frigör chokladen. Skär med vass kniv cirka cm-tjocka skivor, jag brukar dela dessa i tre delar (blir lagom munsbitar), lägga upp på plåtburk som jag lagt ett tårtpapper i botten på.photo_00553

Saffransfoccacia

2 pkt hel saffran, läggs i 1 msk starksprit över nattenphoto_00558

50 gr jäst

200 gr smör eller laktosfritt margarin

7,5 dl Havre mjölk

1,5 dl strösocker (rör)

0,5 tsk salt

1 stort paket russin

18 dl mjöl var lite försiktig, degen ska vara väldigt lös….

Fyllning

100 gr smör eller mjölkfritt margarin

1,5 msk vaniljsocker

2 dl strösocker

200 gr philadelphiaost

2 msk mald kardemumma

1,5 msk mald kanel

photo_00515

1 ägg till pensling

Pärlsocker

Smula jäst i degbunke (köksmaskin) blanda havremjölk, saffranssprit och smör som smälts. Tillsätt socker, salt, russin och mjöl under omröring. Bearbeta degen 20 minuter i maskin eller för hand. Den ska vara väldigt lös! Låt degen jäsa minst 60 minuter, gärna längre. Rör ihop fyllningen.

När degen jäst klart, platta ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa ytterligare minst 30 minuter. Gör hål med fingertopparna 30 – 40 st och fördela fyllningen i hålen. Pensla hela brödet med vispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 20 minuter eller tills brödet fått färg. Lyft upp foccacian och låt svalna innan den skärs upp i lagom stora bitar. Ur gott och enkelt!

 

Jag provade att göra Ernst danska julgodis, men maken hävdar att han är en slarver…och receptet stämde inte, det ser mer ut som müsli med chokladtäcke…..så det receptet delar jag inte ut! photo_00554

 

Pepparkakorna

500 gr färdig pepparkaksdeg från Nyåkers

Blanda i 25 – 50 gr mandelsplitter, forma till två långa rullar

Låt vila lite kallt

Ta fram rullarna, skär tumma skivor och grädda i 200 grader cirka 5 minuter.

 

En annan favorit hos mig är Leilas

”Världens godaste smörkola”

Cirka 50 st

100 gr smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

photo_00526

Smält smör i tjockbottnad kastrull, rör ner vispgrädde. Strösocker, sirap och vaniljsocker. Låt koka utan lock i 15 – 20 minuter. Rör då och då. Ta kulprov för att kolla när smeten är färdig. Rör ner den smaksättning du önskar eller behåll den naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt, låt svalna. Klipp i bitar och lägg i smörpapper. Förvara kallt.

 

Förslag på smaker

Rivet skal av 2 apelsiner och 1 citron, eller

1 dl hackade rostade pistagenötter, eller

2 tsk pepparkakskryddor, eller

2 msk kakao, eller

Rivet skal från två lime eller

2 tsk stötta kardemummakärnor, eller

1 msk malen ingefära

Själv tänker jag prova och göra en lakritsvariant…jag gillar att experimentera och följer sällan recepten slaviskt. Fast lite måste man följa annars blir det pannkaka. Detta är enkelt och går relativt snabbt att göra. Tänk att du ska vila, ha trevligt också inte bara stå vid spisen…..Vi hörs.

Här kommer en bonus till dig, en avspänningsövning som sker liggande, se till att vika minst 15 minuter för dig själv…..GOD JUL!photo_00519

 

 

 

 

photo_00449

Det började med enkla krokar och ljushållare, jag kände att jag ville mera inte bara producera. Så det blev några trollsländor…..mitt favoritflygfä alla kategorier….dragonflyesfler korgar och ljuslyktor blev det…..

 

 

photo_00445photo_00450Lite ljusutsmyckningar….

DSC00376och sedan kom det av sig själv……

 

fönstersmycken…ett otroligt tidsödande och tålamodsprövande hantverk som kräver total uppmärksamhet, fantasi, problemlösning, kreativitet, tänger och hårda nypor. En skön avkoppling med skapandet i fokus…..och kontakt med andningen….

 

 

 

ett hängsmycke till fönstret som ändrar utseende alltefter ljuset skiftar sig….och ja man kan få köpa saker…..presentation kommer inom kort, med priser!

photo_00451photo_00453