Currently viewing the category: "Samtalsmetodik"

Ja tänk vad april kan innehålla, närmaste dagarna kommer det att bli riktigt skitväder….18 sekundmeter och snö i vindbyarna gör att man vill boa i sin igen efter de soliga vårdagar man trots allt hann uppleva innan det vände. Vad kan inte vara bättre än att hålla sig till inomhussysslor och laga en mustig moussaka. Brukar få frågor om recept på det jag lagar så jag kommer att lägga upp de här, när jag har tid och ork…kanske blir det en kokbok en dag. Här kommer recepte

 

Mustig vegetarisk moussaka

2 mellanstora auberginer

salt

1 normalstor lök

1 pkt pastasås med vitlök

1 pkt färdigkokta linser

1 pkt  vegetarisk färs

1 brk krossade tomater

1 dl vatten

olivolja

2 msk Lantbuljong utan jäst

5-6 st soltorkade tomater i olja, skiva/hacka i mindre bitar

¼ brk röd pesto

1/5 brk ajvar relish

 200 gr haloumi

Riven västerbotten/präst eller annan lite starkare ost

 

Skär auberginerna i ganska tunna skivor cirka 5 mm, salta och låt dra ur vätska, torka med hushållspapper. Stek i olivolja så de blir mjuka.

Hacka och stek lök, i olja ta gärna lite ur burken med soltorkade tomater.  Stek vegetariska färsen lätt och häll på ett par msk soya. Strö över buljongen rör om, häll på pastasås med vitlök, tomatkross, låt puttra lite. Häll i soltorkade tomater, röd pesto, ajvar relish och linserna. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite örter basilika, oregano…

Häll lite olivolja i botten av ugnsfastform, ett första lager färssås, därefter auberginskivor och ovanpå det läggs tunna skivor av haloumi.  Fortsätt varvar färs, aubergin och haloumi avsluta med ett täckande färslager. Dekorera med riven västerbottens ost eller liknade. Grädda i ugn 200 grader i cirka 40 minuter. Servera med grönsallad och ett gott bröd.

 

 

Jag tycker att hundar ska ha koppel…,och att aggressiva hundägare som blir kränkta av detta behöver tänka till… Alla som känner mig vet att jag gillar alla typer av djur och de flesta djur tycker om mig. Jag har dock börjat bli irriterad över främst hundägare som tycks tycka att de gör som dom vill…..

Det finns hundrädda människor, som på ett eller annat sätt råkat ut för hundar som inte lytt sina ägare eller varit utom kontroll för sina ägare. Det finns hundägare som tycker att det är okej att släppa ut sina hundar, så att de själva kan uträtta sina behov. Det finns ägare vars hundar ständigt ”rymmer” hemifrån, utan att hitta lösningar så att det upphör, kan man ju undra vad det beror på. Understimulans kanske…

Hundarna ska vara lösa….mmm under förutsättning att du har full koll på hunden.   Men har alla hundägare verkligen full koll på sin hund? Är det inte så att det är en önskan som hundägare har, men som inte alltid fungerar i verkliga livet? Så många tycker nog att det ser häftigt ut med de hundar som följer sina ägare och är uppfostrade. Jag har själv varit hundvakt då och då fått gå utmed en väldresserad schäfer som följde mina minsta tecken, även en lapplandsspets, en smålandsstövare även hon ibland var tjurig och en borderterrier, som lyder mig. Så det är fullt möjligt med väldresserade och väluppfostrade hundar, det vet jag, är på jakt osv men i övrigt bör de vara kopplade! En kompis till mig fick nyligen sin ena hund nästan ihjälbiten av en hund vars ägare inte hade koll på sin hund!

Hundar behöver stimulans, de vill jobba och göra saker som gör att deras liv blir intressanta och givande. Jag har inga problem med lösa hundar som jobbar exv driver boskap, men för att en hund ska bli väldresserad och väluppfostrad, krävs medveten träning, konsekvens och ansvar av ägare.   De blir det inte av sig själva. Även hundägare verkar behöva uppfostras. Tyvärr….

På allmän badstrand hålls hund kopplad oavsett, man släpper inte ut okopplad hund på badstrand bland små lekande, badande barn. Behöver din hund bada, gå till ett avskilt ställe utan badande. Det tycker jag hör till allmän vett och etikett. Jag har varit med alltför många gånger där hundägare badar sina hundar på allmän badstrand och hävdar att de är snälla trots att hundarna morrar och reser ragg. Hundar som springer lösa på badstrand bland andra människor, hundar som oavbrutet skäller…kanske borde familjen/ägaren valt ett annat ställe?

På promenadstråk där fler människor går och kanske även andra hundar med ägare går, bör man kunna ha hunden kopplad och respektera att alla har rätt till utrymmet utan att känna sig obekväma och rädda. Hur ska jag veta hur en hund som jag inte känner reagerar? Kommer den att anfalla mig och hugga mig i armen, som schäfertiken gjorde under min långpromenad på Bölesholmarna eller som när en stor labradorhanne och en lika stor blandras kom emot mig när jag var ute morrade hotfullt, visade sina garnityr och hade raggen rest och kom rakt emot mig då jag skulle lämna soporna på vår allmänna soptunna. Jag lyckades skrämma de med mitt starka psyke, och de drog sig undan, för att senare dyka upp igen alldeles intill soptunnorna och bete sig på samma sätt. Eller du hundägare som hänger som ett snöre efter sina hundar och inte orkar hålla dem. En kvinna uppe i byn var ute med två lapplandsspetsar i koppel, när jag passerade på min promenad, började de skälla reste sig på bakbenen och klättrade på mig. Jag blev lite skraj och sa till henne att ta reda på sina hundar. Hon såg bara frågande ut.

Hundar är otroligt fina djur men det är ett stort ansvar att ha och hantera dem! Jag är less att höra att ägare blir kränkta för att jag säger som jag tycker, hundar ska vara kopplade. Idag fick en kvinna spel, sa tycker du att de måste vara kopplade i skogen också, vi var ute på en öppen åker…. och skrek att jag var oförskämd, hennes make kom hotfullt emot mig och skrek Försvinn Kärring!

Jag känner mig fortfarande upprörd över deras beteende och tänker att människor inte mår så bra men de kanske de inte heller ska hund.

 

Dag 21

Receptionisten på hotellet frågade hur vi haft det och om vi trivts. Mycket vänlig och tillmötesgående. Efter frukost promenerar vi till järnvägsstationen och följer aveny Charles de Gaulle. Vi var lite tidiga så vi njuter av en expresso tillsammans med andra som väntar på tågs avgång. Själv tycker jag att det är lite pirrigt och spännande när man åker vidare från en plats till en annan. Vad kommer att hända nu, så med öppet sinne kliver vi på tåget i gare de Perpignan. Trots platsbiljetter är det ibland lätt att välja fel tåg, vi får byta vagn när vi märker vårt misstag. Eftersom vi vet att vi kan få kort om tid i Barcelona, då vi både ska ordna med platsbiljetter och byta tåg går vi till restaurangvagnen i hopp om att få oss en god vällagad fransk lunch. Men de hade inte mycket till lunchutbud, så vi gick tillbaka till vår vagn och knaprade i oss lite av vår matsäck.

Tåget var ett snabbtåg och bitvis var det svårt att titta på landskapet från vagnsfönstret, när det yttre kommer för nära och hastigheten är hög får man nästan ont i ögonen, då det blir svårt att fästa blicken när allt rusar förbi. Stor biljettkontroll skedde och de tycktes som om de höll på att lära upp några i biljetternas varande. Vi fick först veta att vi inte fyllt i en av sidorna i våra interrailpass och fick lite bannor av konduktören som när han skulle lämna dem tillbaka sa, chefen vill se dem också. Han visade sina elever hur interrailkort ser ut och visade dem hur det skulle fyllas i osv. Han tackade och önskade oss fortsatt trevlig resa, när han lämnade dem åter.

Vi var dock snart framme i Barcelona och ville snabbt ordna med platsbiljetter till vår fortsatta resa. Efter lite sökande fann vi dock kassorna som sålde biljetter och tog en kölapp. Vår tur, jasså ska ni resa idag ja då är det de kölappslösa kassorna där borta. Lite struligt kan tyckas men vips hade den effektiva spanska, men engelsktalande tjänstemannen, fixat fram platsbiljetter till Valencia åt oss.

I Barcelona är det ungefär som på en flygplats när du ska till tågen, du får ”checka in” 20 minuter före tågets avgång och blir inte insläppt utan biljett. Trots den synes rigorösa kontrollen och säkerhetsnivån smet främst unga människor igenom utan att någon hann se det. Det är ganska tråkigt på stora tågstationer, så vår väntan blev lite tråkigare än vanligt.

Till slut var det dags att borda tåget och färden mot Valencia. Landskapet ändrads något, vi såg havet, hamnar och massor av sjöfågel, solen sken och i vagnen brummade air conditioning. Vi åt resterna av vår matsäck och spelade på våra mobiler. Så var vi framme i Valencia, Christer ringde sin syster , men fick inget svar. Jag köpte oss en macka och ananasjuice, det var fortfarande en bra stund till middag. Christer ringde igen och då stod syster Mona och hennes man just utanför ingången till stationen.

Det började mörkna och bilturen ner till Oliva var mycket prat. Framme och installerade åt vi tortilla och ost. Vi kom sent i säng, men är nu framme vid slutmålet. Om cirka en vecka åker vi till Alicante och flyger hem.

 

Dag 17

 

Frukost stärktes med caffé latte och brioche på Bookcafé tvärs över gatan från där vi bor. Sanering av oss själva och därpå en långpromenad längs strandpromenaden i den varma solen. Vi passerade över en gångbro där det flockades av måsar men också annan sjöfågel. En titt i vattnet gav oss åter något spännande att iaktta det var säkert ett par hundra fiskar, vi anar att det var någon form av forell, som simmade runt, runt i ett stim, såsom man lärt sig att mycket små fisk gör för att skydda sig mot yttre fara. De blev fler och fler, även på tillbakavägen av vår promenad kunde vi iaktta fenomenet. Underligt, kan det vara så att de lekte?

Maken kontaktade svärsonen om detta och sa att det var synd att vi inte hade ett spö, svaret kom rätt snabbt. Köp en håv! Vi fortsatte vår promenad som kröntes av italiensk och fransktalande familjer på söndagspromenad. Hittade till slut en restaurang vi vattnet och satt ute i gassande sol och åt en tonfisksallad den 19 november!

Besök i italiensk saluhall och rätt som det var trodde vi att vi mötte blodbussen….men ack vad vi bidrog oss. Det var ett ambulerande postkontor, ungefär som vår bokbuss. Den kommer en viss dag i veckan och ställer upp sin service. Jag undrar varför inte Posten i Sverige hade den geniala idén innan Postverket såldes ut och blev affärsdrivande företag och Postnord bildades tillsammans med våra grannländer? Jag gillar idén och tycker att vi är trögtänkta när det gäller servicen i Sverige utanför tullarna!

 

Inköp av morgondagens matsäck, som blev ost i skivor, rödbetschips, potatis och lök foccacia och ett par små flaskor smoothie. Bankärenden via nätet och börjar smått planera morgondagen. Då vi plötslig kommer på att vi nog inte betalade för B&B i Pisa. Hoppsan då! Kollar uttagen via internetbanken och inser att det inte är draget bara reserverat. Mejlar Luigi och frågar om vi gjort något galet och hoppas på svar…..vi fick väldig ångest så nu blir det middag och lugna ner oss lite.

Packning och förberedelser inför morgondagens vidarefärd som går till Arles, en underbar fransk liten stad där Vincent van Gogh var väldigt produktiv och bland annat målade min favorit, som jag haft hängande i hallen hemma i många år.

Hotel Giuseppe har levererat precis som de övriga ställen vi sovit på. Booking.com är ett tillförlitligt sätt att boka rum på och det finns i alla prisklasser.

France here we come!

 

Härlig morgon i Paradiset och jag har bestämt mig att se det lilla med kärlek och glädje, speciellt idag.

Jag drar på mej täckbyxor, dunjacka och vinterskorna med ullfoder direkt ovanpå pyjamasen. Drar ner mössan över öronen och tar på handskarna. Det första jag hör när jag försiktigt går ner för den något isiga backen är ett par korpar som är rätt högljudda som om de har något på gång. Jag kommer ut på stora vägen som nästan helt är utan snö och is. Det är skönt att promenera på torr asfalt.

En korp passera högt över mitt huvud och upp emot skogskanten, den andra svävar närmare havet. Vad kan de ha på gång? Blir nyfiken och bestämmer att jag på tillbakavägen från min långpromenad viker av strax efter Zingmarks och tar stigen ner till havet. Det kan vara intressant att se om de har något byte de bråkar om, om isen håller på att ruttna eller om det är fint isföre. De senaste dagarnas värmebölja kan ha påverkat mycket…10 -14 plusgrader i flera dagar.DSC00119

Jag fortsätter upp mot byn på den torra asfalten och njuter av att det känns mycket lättare att gå. Is och snö är betydligt lynnigare att gå på. Solen skiner från en blå himmel och några molntussar syns här och där. Mobilens väderapp har meddelat att vid 12-snåret ska det snöa idag….tänk när man klarade sig utan sådan information. Kanske bra att jag tog promenaden just nu. Uppe vid vägskälet kvittrar det och en massa små mesar sjunger in våren.videkisse

Jag vänder och känner att det faktiskt är ganska kalla vindar som stöter emot mig och det får ögonen att tåras lite och det isar i kinderna. Tur att jag tog mössan. Vägbygget rullar på, det ska bli så skönt med en breddad ny väg, slippa alla galna bilister som kör nära och fort. Nu kommer gubben i den gamla Toyotan han kör så det ryker och studsar fram över såret i vägen som täckts med grovt grus och sten. En gång körde han så att han stänkte ner mig med blöt modd. Jag blev blöt från fötterna och långt upp på låren. Han verkade inte märka nått trots att jag skrek och gestikulerade. Djävla gubbtjyv! Jag var på väg till bussen och hade inte tid att vända och byta om.Förväntasfulla fötter

Tänk att solen värmer i ansiktet trots att vinden känns så kall. Jag viker nyfiket av från den torra asfalten ner på den snöiga och isiga stigen. Nattens kyla har gjort den sura snön till en hård yta, skare. Skaren bär rätt bra vilket gör att jag slipper slira runt på isiga delarna va stigen och kommer enkelt ner till kanten och stigen längs havet.

Umeå här händer solBitvis är det till och med barmark. Det blåser betydligt friskare här men det känns skönt med solen rakt i ansiktet. Jag ser inget som borde ha hetsat upp korparna och de är inte längre kvar här. Jag närmar mig badplatsen och går ner för att göra mig en uppfattning av isen. Den verkar faktiskt inte rutten utan snarare blivit en blankpolerad yta. Kölden, blåsten och solen har gjort sitt. Blir det spark eller isjakt i helgen, vädret får avgöra. På vägen upp från havet får jag parera mellan stora halkiga isfläckar. Här har solen legat på och gör att skaren luckrats upp och blivit porös. DSC_0015

Det gör att vartannat steg sjunker man ner vartannat håller man blir liksom låghalt men vet aldrig när man blir låghalt. Lite jobbigt är det. Jag hittar inga lämningar efter korparna…

Uppe vid kollot har vägarbetarna parkerat sina fordon, skopor och annat så tätt och nära att jag nästan inte kommer upp och förbi. Jag klättrar via en stor grävskopa upp på parkeringen. Där möter jag grannarna och pratar en stund om isbad, isjakter, bastu och dykardräkter som krymper, innan jag fortsätter hem. Nöjd och belåtet med varma kinder.

 

2015-08-23 20.46.21Nu har nästan hela december gått, vi har firat fjärde advent och nu väntar julhelg och nyår. 2015 börjar gå mot sitt slut….

2015-12-05 16.54.43I våra fönster har vi motat mörkret med ljus och stjärnor och väntat och längtat…och idag 22/12 vänder det. Vintersolståndet är årets kortaste dag.

 

2015-12-10 07.31.23Stressat, planerat och kämpat för att nå slutet av året på bästa och finaste sätt. Tända förhoppningar, barnsliga önskningar kanske…men jag hoppas att du får en julledighet med vila, eftertanke och lagom mycket av allt.

 

Har du tid i mellandagar och ledighet att reflektera över vad som 2015 innefattat och vad du inte nådde fram till….klicka på länken

 

2015-12-20 13.20.51

Ett pulserande hjärta…..får mig att tänka på undren…som min lilla brorsdotterdotter Miray…..de som får kämpa sig fram på olika sätt…och på att leva i nuet och ändå känna att du kan titta lite framåt. Vad vill du att ditt nya år ska innehålla?

2015-11-24 18.18.262014-12-13 21.16.35

GOD JUL och GOTT NYTT 2016

 

 

LourdasLoreens Magic Hill med organiskt odlade grönsaker2015-05-23 09.00.09

Tänk dig att du möts av en positiv brinnande kvinna, till vänster Loreen med make, som berättar vad denna dag har att erbjuda dig utifrån vilka råvaror som finns tillgängliga….en som kommer ihåg vad du äter och vad du inte tål. Som med hela sitt kroppsspråk berättar om vad köket denna dag kan erbjuda….långsam matlagning, dressingar och innehåll. Som berättar att hennes positiva syn på livet gör att hon orkar jobba alla timmar hon gör varje dag. Gården ska också skötas för att restaurangens utbud ska finnas…

2015-05-17 17.41.50Under en av mina tidiga morgonpromenader i Lourdas ser jag en spännande skylt och ett inramat tidningsurklipp om en engelsman som flyttat till Kefalonia och startat en restaurang med organisk inriktning. Jag och maken bestämmer oss för att käka lunch där. Vi klättrar upp för den branta vitmålade trappen och stannar för att hämta andan ett par gånger innan vi är uppe vid den panoramainramade restaurangen. Det står att öppettider 12 – 24 varje dag, men dörren är låst och det ser inte ut att var någon där. Snopet! Men då kommer en silverfärgad SUV och ut kliver en blond glad kvinna, som ursäktar att hon glömt något hemma och måst vända. Men välkomna, se om ni hittar något bra ställe medan jag packar in varorna jag har med mig hemifrån.

Vi sätter oss utomhus vid vårt första besök. Lorraine själv berättar lyriskt om vad hon kan erbjuda. Och vi berättar att vi inte äter kött och undviker gluten….då föreslår jag mina egna vita bönor (Butterbeans), min hemgjorda feta, grillad aubergin och zucchini. En underbar lunch för smaklökar, sinne och själ. Utsikt över Lourdas från hög höjd. Grekisk musik och varma fläktar….semester är skönt.

Det blev många besök på denna underbara restaurang där det mesta är närodlat och närproducerat, mest från parets egen gård. Allt från höns, ägg, fetaost, lammstek och organiskt odlade grönsaker som bönor, auberginer, zucchinis, paprika, tomater, spenat, lök, vitlök mm

Lägg där till kärleksfullt tillagade måltider med enkelhet och pricksäkra kryddningar. Underbara desserter som Lorrains egen mormors citronpaj eller hennes egen cheesekake med vilda bär. Menyn styrs av säsongens råvaror. Make och dotter samt några ungdomar från trakten sköter rulljansen och därmed skapas även arbetstillfällen.

Kommer du till Kefalonia, får du inte missa denna underbara restaurang!

 

Veckans ingidienserkryddor pumpasoppanPumpasoppa

Gråkall höstdag och inne kokar jag pumpasoppa. Många använder pumpor till att smycka uppfarten och farstukvistar med Pumpor…men hur många kokar soppa, gör pajer, rostar kärnorna…i samband med Hallowen. Det var länge sedan jag kokade pumpasoppa…annat var det då vår dotter var yngre. Då firades Hallowen med alla detaljer…..barn blev rädda för sig själva då de tittade sig i spegeln och en del grät till och med av skräck då ficklampskull lektes ute på den stora gården och i alla mörka gömslen….men maskerad i Hallowenstil skulle det vara!

I vår familj gillar vi verkligen soppa och det finns oändligt många soppor att välja på. Nu var det pumpasoppa på menyn.

Pumpa och lök frästes och sedan spädde jag på med lantbuljong utan tillsatt jäst eller socker. Det fick koka så att pumpatärningarna mjuknat. Soppan mixades i min superbra blender, en Bosch med glasbehållare…men det går säkert bra med mixerstav också.Pumpasoppa 2

 

Jag hällde tillbaka soppan i kastrullen och vispade i färskost, smaksatte med citronsaft, sambal oelek, smakade av med salt och svartpeppar.

 

pumpasoppa surdegsbröd med smält stark ost

 

Till pumpasoppan som nu fått lite sting serverades rostat och ostgratinerat surdegsbröd. Supergod och stinget gjorde att det gråa vädret trycktes undan inombords spreds en värme skön och mättande. Solen liksom sken inifrån en varm mage och ända ut på huden….

Nu är julen här och vi frossar i mat av alla de sorter sött, salt, fett…dags att tänka nytt? Mitt förslag är (om du bor i Umeå)att du listar dig för ett abonnemang på Meretes ekokasse

då får du garanterat nyttig, miljövänlig, närodlad och ekologisk mat på bordet. Alla råvaror levereras i en kasse med recept som är enkla att följa. Du hämtar kassen en gång i veckan…Skynda dig klicka på länken och beställ….GOD JUL och Ett GOTT NYTTIGT 2015! 2014-12-13 21.16.35

 

rönnbär

Läser i en morgontidning om den nya innovationen ett hotell utan reception där gästen själv checkar in och bestämmer utbud utefter egen plånbok. Jag blev inbokad på hotell i Boden av en statlig myndighet. Jag hade kontakt för att försäkra mig om att det fanns tillgång till motorvärmare. När jag kom fram insåg jag att receptionen var tom….och jag säger aldrig mer! Det var trettio grader kallt, motorvärmare hade utlovats (ingen ström fanns i uttaget), ingen människa att prata med och det var oklart vilket rum vi var bokade i, frukost i en ödslig miljö. Näe på det nya hotellet i Umeå som ska heta U&Me kommer jag inte att spendera en krona. Bara namnet ger mig tankar om flera människor inte folktomt. Me&myself kanske? Väljer du att bo på hotell för att inte mötas av mänskliga varelser?

Jag vill mötas av en människa inte en automatiserad eller digitaliserad röst!

dansande på rad 001

Jag gillar människomöten, service och att få problem lösta at once! Kan inte tänka mig att bo på hotell utan reception och receptionist. Jo jag har varit till Boden fler gånger..men aldrig bott på det första hotellet. Då har jag bott på hotell som insett värdet av personlig god service och fått mina behov mötta av fysiskt närvarande personer.

Jag känner mig oerhört bekymrad över den avhumanisering som sker överallt i vårt samhälle. Hemtjänstpersonal som inte har tid för det viktigaste, att möta individen, personen som har behov av hjälp. Där kanske inte bara den praktiska delen av uppdraget är viktigt utan den bit då personen blir mött sedd och lyssnad på. Vart är vi på väg?

Myndigheter där jag möts av ett antal val som sker via en automatiskt inspelad röst, som då du gjort ett antal val, uppmanar dig att beskriva ditt ärende, ibland en röst som säger ring senare eller det är många som ringer nu. Då du beskriver ditt ärende, antingen säger något helt annat eller säger förlåt jag uppfattade inte ditt ärende. Då du slutligen inser att den något plåtiga rösten inte kommer att uppfatta ditt ärende antingen och i ilska slår sönder din telefon eller uppgivet lägger på.

Företag med samma system, där valen inte innefattar ditt behov eller övriga frågor, var god vänta på telefonist.

Har vi i vår tid glömt det mellanmänskliga mötet och vad som kan uppstå i dem? Kärlek, empati, stöd och omsorg. I min värld är detta möte det allra viktigaste och det där min själ närs….

DSC00154

 

hjärtat igenI dagarna begravs min väninna. Jag vet faktiskt inte exakt vilken dag…hon ville ha det så. Runan i tidningen kommer efter att begravningen skett. Det var väntat att min väninna skulle ha detta önskemål…..jag vet inte varför men jag har känt det på mig.

 

 

 

Från hennes gamla arbetsplats ringde man upp mig och ställde en mycket udda fråga, kvinnan sa att de hört rykten. Ewy – kan du bekräfta att XX är död? Då jag fick frågan kände jag – men va faen? Det kändes som en skvallerjournalist ställde frågan…Varför ringer ni mig? Iskristaller

 

Hur kan man uttrycka sig så plump och klumpigt? Jo jag vet att de flesta av våra gamla kollegor visste att vi hade ett nära band…..men någon farstu kan man väl ändå ha? Lite hyfs och artighet innan man slänger ut en sådan fråga? Jag tog djupa andetag innan jag svarade, jag hade svårt att uttrycka mig normalt….hon som ringde fick det att kännas smutsigt och sensationslystet. Min väninna hade ju gått bort. Hon var död och fanns faktiskt inte mer…

dramatisk himmel

 

Sorgen över min väninnas bortgång har klingat av. Under en långpromenad tidigt en morgon nära havet tog jag avsked. Inget dramatiskt och egentligen inte så mycket tårar. I en ljustunnel där fjärilar i mängder svävade med skickade jag iväg min väninna sedan 25 år…rätt upp mot himmelen, det kändes respektfullt, äkta och helt naturligt! De djupaste andetagen hjälpte mig att skicka henne vidare in i ljuset och jag släppte taget en sval morgon med vinden mot min kind. Jag vet att hon har det bra där hon är och att hon inte lider eller behöver kämpa längre.dragonflyes

 

 

 

 

fjädrarPica pica, Skata var en fågel som fascinerade min väninna och vi pratade rätt ofta om denna fågel. Den senaste tiden har det funnits många skator i mitt synfält och de har inte varit så snabba på att respektfullt flyga iväg utan det har nästan så att de väntat in mig att jag ska se dem och ha kontakt. Enligt Solöga i Djurens språk vill Skatan förmedla: Du har förmågan att skapa skönhet överallt just genom att du älskar det vackra. Din gåva är att skapa skönhet i din värld/världen. Du skapar skönhet genom att först känna kärlek – eftersom skönhet föds ur kärlek. Skatan kommer som en bekräftelse på att skönhet kommer att infinna sig i ditt liv igen. Med andra ord, har du något du oroar dig över och skatan kommer i din väg – släpp din oro – skönheten kommer att infinna sig. Ditt problem löser sig.vägen rakt fram

Mitt liv går vidare utan min väninna hon finns i mitt minne för alltid, men jag saknar redan möjligheten att ringa och dela nyheter, både roliga och mindre roliga….min väg är att vara kvar och ständigt påminnas att Skatan är en mycket speciell fågel…..Midsommar i år blir inte som den brukar vara…

 

 

 

DSC_0462Att tiden går fort när man har roligt, har man ju hört…men det är ju faktiskt sant. Under februari månad har jag tillsammans med Lisbet Olofson på Hälsozam erbjudit en Trettio dagar lång serie av GRATIS träning och Yoga för ovana! Vår förhoppning och vårt mål är att ge människor möjlighet att enkelt och lätt komma igång för att på sikt få bättre hälsa, ett rikare liv och framförallt ett åldrande där kroppen hänger med. Slutet på de Trettio gemensamma dagarna går mot sitt slut. Hur gick det till, tänker jag?C nr 3 e

Kurser på webben är nytt för mig, att utforma sådana själv, det tar en hel del tid och tankekraft. Jag brukar säga att jag försöker vända en Atlantångare som metafor för hur det känns och är i livet just nu. Efter tretton år av kurser, föreläsningar och behandlingar i det verkliga livet försöker jag att omsätta kunskaper och kompetens i ett helt nytt forum. ewys mobil 027

Vissa dagar går det bra och framåt man känner sig glad, stolt och enormt tillfredsställd….andra dagar har man lust att ge upp allt trasslar, inget blir som man tänkt, tekniken strular och hela dagen har gått utan att man producerat något. Växa gör ibland ont, det tar emot, man ifrågasätter om idén trots allt var så smart ska jag inte bara lägga ner projektet….och såna tankar måste man också få ha, de måste få plats.ewys mobil 056

När jag jag känner att det går tungt, ger jag först ytterligare energi till det jag håller på med, för jag är en envis rackare….sedan ger jag upp ett tag, låter det bero för att låta tankarna rinna till, vrida och vända på saken. Ny energi strömmar till och mitt projekt går framåt.Iskristaller

Just nu försöker jag paketera, nej jag slår inte in paket…jag försöker lägga ihop saker till ett paket som ska bli ett kursutbud, som jag småningom kan erbjuda de som är intresserade. Förra veckan ställde jag en fråga om hur människor föredrar att lära sig nya saker. Jag fick rätt intressanta svar. Svaren talar sitt tydliga språk av alla svarande

 

25% föredrar självstudierboktrave (1)

25% föredrar studier med gruppaktivitet

19% föredrar individuella studier

12.6% föredrar en kombination av alla tre

9.6% föredrar en kombination av självstudier och gruppaktivitet

6.4% föredrar en kombination av gruppaktivitet och individuella studier

 

DSC00934Nyfiken  på kurser och vad som händer?  Lista dig här till vänster för nyhetsbrevet, få GRATIS hälsotips och information om kommande kurser och erbjudanden! Har du frågor eller funderingar skriv några rader så svarar jag så snart jag kan!

PS Som ni ser väljer platser där det är förbjudet att springa……

 

 

 

Varför kan frigörande andning hjälpa? Läs mera, klicka på denna länk….ANDNINGEN

 

Glädjen är hög i vårt hus vi har hittat ett Julbord på Kvarkenfisk AB som har ett julbord med bara havets läckerheter….nästa steg blir att hitta det vegetariska…medan jag tänkte tanken……blev just inbjuden till KFUM i Umeås vegetariska den 9/12…ibland är det bra att skicka ut sina önskningar…..de kan mötas….och då är det viktigt att man är klar över vad man önskar…risken är stor att önskan möts..tihihi;)

Hur ofta formulerar du och omsätter det du innerst inne önskar, till tydliga mål?

IMG_1516Jag gick en utbildning för att bli motorcykelordonnans för länge sedan, där ett moment handlade om att köra upp i terräng för att visa att man hanterade fordonet till fullo! Min instruktör Anders, hade under hela utbildningen försökt ge mig positiva uppmuntrande utrop, vilka jag ibland förbannade, då jag tyckte han sköt över målet. De kändes helt enkelt inte relevanta….men en sak hade han fått in i min hjärna och den handlade om tankens kraft. Något jag inte förstod direkt då han berättade om att tänka sig genom hinder.

Jag körde min Java i terrängen, hade svårigheter vid en ravin, jag ville vägra. Men instruktörens eviga och bestämda nickande gjorde att jag gav mig ner i ravinen på den egenhändigt renoverade militärgrönt lackade Javan. Det gick jättebra jag använde gas, broms och växlar på ett förträffligt sätt jag tog mig igenom bäcken ner och uppför ravinen. Jag fortsatte terrängslingan och kom åter till samma plats…hade lite väl hög fart för att upprepa mitt förra så utmärkt körda ravinpass. Plötsligt satt jag på en motorcykel som hängde i luften ovanför en ravin och insåg…att det här kan nog gå ganska illa….många näradödentankar dök upp…ravin

Det var då jag kom på vad Anders sagt…långt inne i huvudet ” Tänk dig genom hindret”…och jag tänkte, jag såg mig själv landa med motorcykeln på andra sidan ravinen…..och vips slog framhjulet och mycket snabbt resten av motorcykeln ned nästan högst upp på andra sidan ravinen…en blå läpp blev det inget mera…..och visst man kan prata om mina skyddsänglar, gravitation och annat…mina kamrater som såg det hela var övertygade att det nog var min sista stund…

Om jag hoppar med motorcykel i terrängen numera…..nja ibland längtar jag till att köra över stock och sten…men håller mig till något lugnare aktiviteter som andningsövningar, cykelturer, yoga, segelturer och crosstrainer….men förmåga att tänka förbi och genom hinder kommer till användning ganska ofta!

Har du haft någon upplevelse då tankens kraft blev tydlig…..skriv några rader till mig och berätta!  ewy@ewylindgrenhenningstedt.se     eller i kommentarsfältet nedan. Tycker du det var intressant, dela gärna blogginlägget med de du tror skulle vara intresserade.

Här kommer en övning i medveten andning

Tankens kraft, hur stark är den? Jag läser just nu en bok som tar upp detta ur perspektivet vibrationsförhållande och energibalans…jag återkommer i ämnet….Du kan också skriva till mig och berätta antingen här nedanför i kommentarsfältet eller om du mejlar mig på ewy@ewylindgrenhenningstedt.se/ Vi hörs snart igen!

 

 

DSC00290

Fortfarande prasslar löven i vinden även om det singlar gula emellanåt. Vinden känns frisk från havet och rufsar om mitt hår, solen försöker tappert trycka sina strålar genom molntäcket. Scenariot är ganska spännande. Vindens virvlar, solens kamp, känslan i kroppen….idag är det inte tyst. Man känner lugnet och naturens krafter på en och samma gång. Jag tar djupa andetag som hjälper mig att hitta den bästa andningen att känna och ta in.

Jag viker av från den asfalterade vägen, in på skogstigen som tar mig ner mot havet. Vinden ökar ju närmare havet jag kommer. Fuktigheten ökar och jag lägger märke till….något väldigt gult inne bland de små granarna….årets sista kantareller? kantarellerKlättrande björnarEn rågad näve, lagom till en stekt macka som lunch. En tanke, hade jag hittat de om jag tillhört facedowngenerationen*? Fast jag kanske kunde lägga in de i mobilens GPSs, men försvinner inte då det roliga med att läsa naturen, känna igen och hitta guldet. Min nuvarande modell känns äkta, ärlig som er urkraft. Jag och björnarna har samma villkor då vi letar!

DSC_0605[1]Vilken överraskning och rikedom, direkt ur naturen. Jo jag har hört de som ojar sig och säger att de får ångest över alla som hittar. Vad ligger i den ångesten? Själv blir jag glad när jag hör att någon hittat eller fått, jag gläds åt andras framgång! Det får mig att känna mig lycklig.

Kantarellmacka

En skiva dagsgammalt bröd, steks i smör eller rostas och bred på lite smör, eller bredbar kantarellost. Ansa svampen, hacka en schalottenlök fint, dela svampen något om den är stor, fräDSC_0517s lök och svamp i smör salt och svartpeppar, häll över brödet servera med grönsaker…gurka, squash och tomat passar bra med kantareller. Tillåt både själen och smakerna njuta av detta oavsett, du plockat själv, fått eller köpt på torget….

Inom några dagar kommer ett erbjudande som endast gäller en begränsad period, så först till kvarn gäller …titta in på sidan under helgen så får du veta mera….Vi hörs vill du fortlöpande ha information, erbjudanden och kursinbjudningar, lägg till ditt namn och email i rutan här intill, så kommer det automatiskt. Just nu får du en andningsdiagnos GRATIS och har möjlighet att få en individuell uppföljning!

photo_00119

* facedowngenerationen är de som har sin mobil ständigt under näsan som med böjd nacke tar sig genom livet och kanske, jag säger kanske missar allt det sköna som IRL innebär….Forskare oroar sig på flera plan. Psykologiska effekter, social aspekter, fysiska aspekter och jag inser att jag har massor att ge kurser i….

 

DSC_0462Jag fick en kommentar med en önskan om recept på squashbiffarna från en tidigare blogg, så här kommer receptet! Det är viktigt att ha mycket squash själv utgick jag från en grönsak på matchvikten drygt fyra kilo!

DSC_0552

 

 

Men det går ju att utgå från en något  mindre grönsak som den här:

DSC_0492Den kanske ligger på två och halvt kilo…..ha kontakt med andningen och lägg extra kärlek som krydda i biffarna.

Squash biffar

1 kilo squash, en del kallar det zucchini, lite salt, 2 gula lökar, 2 vitlökssklyftor, 400 gram halloumiost, 2 ägg, 1 dl maizena, 2 dl panko eller vanligt ekologiskt ströbröd, 1 dl finhackad bladpersilja, 1 dl finhackad mynta(gärna egenodlade grönsaker, örter och lök), svartpeppar, olivolja till stekning.

Riv squashen grovt, strö på lite salt rör om och låt rinna av i durkslag. Låt rinna av i ett par timmar och pressa försiktigt med slev för att få ut så mycket vätska som möjligt! Skala, hacka och låt löken svettas i lite olivolja. Riv osten grovt. Blanda rivet, lök, ost, ägg, panko, maizena, örter och peppar. Var försiktig med saltet ostens sälta slår igenom rejält! Forma till små biffar och stek i olivolja tills de får ordentligt med färg och tar ihop. Servera med tsatsiki och en tomat/rödlöksallad med lite Crema di balsamico fikon, så att det får lite sötma. Bjud in vänner, grannar och bekanta! Njut! Mitt eget tsatsiki recept kommer nästa vecka….

DSC_0413Jag fortsätter jobba vid datorn nya erbjudanden och utvecklingen går framåt, nya tag ny vecka, problem ska lösas och jobb genomföras. Hur ser din vecka ut?

photo_00119

 

 

Skriv några rader i kommentarsfältet, skicka ett mejl jag är nyfiken…./Ewy

 

Ännu en underbart härlig sensommardag, som inte startade så effektivt som jag hade tänkt mig. Ja det jag styr över själv, tibetanska yogan, andningen, morgonpromenaden och den härliga gröna smoothien* hade jag inga problem med. Det gick ju som en dans.photo_00162

Det var när jag skulle delta i briefingen med företaget jag gör kvalitetsjobb åt som det började. Allt gick bra när vi kopplade upp oss till telefonkonferensen. Men det gick inte att höra vad som sades, jag meddelar personen som höll i mötet, som säger ja, jag hör då bra! Han lovar dock att ringa upp mig, jag la på.

DSC00284

Tiden gick, han ringde inte och jag började inse att denna händelse, påverkade mig. Tänk vad en liten händelse kan utveckla sig till en energitjyv! Jag kom mig helt enkelt inte igång med något. Hann i och för sig med ett annat samtal med ytterligare person på samma företag kring ett annat kvalitetsjobb….men händelsen tidigare hade ändå rubbar mina cirklar och det är inte lika lätt att skifta fokus och bli lika effektivt kreativ längre.DSC00224

Jag tar en paus, springer sex kilometer på crosstrainern och sätter mig iphoto_00250 solen med en tallrik osockrad nyponsoppa, mandelbiskvier och en havreknäcke med ett skivat kokt ägg och lite kaviar. Ett stort glas vatten. Solen mot stugväggen, var varm och skön. Jag hämtar lilla laptopen, skrivmaterial och mina USB, fäller upp parasollet så att huvudet får skugga och sätter igång. Jobbar med bloggämnen, försöker hitta lite av det jag skrivit och lagt på lager….tycker det är svårt att namnge olika ämnen så att de blir lätta att hitta. Behöver tänka lite mera….

DSC00142Tar en kopp kaffe och reflekterar över att energitappet kan bli så stort….DSC_0520

En cykeltur till byns ICA affär för att komplettera. Den grovrivna squashen fick vätska ur länge. Hackar egenodlade örter till squashbiffar, river halloumi och blandar samma ingredienserna. Steker en stor hög med biffar.

Blir du negativt påverkad av yttre stimuli? Hur gör du då? Skriv och berätta i kommentarsfältet här nedan. Jag är nyfiken och ser framemot att höra från dig! Här kommer en bonus:

*Grön smoothie

1/2 slanggurka, en stor grabbnäve färsk spenat, 1,5 cm färsk ingefära, saften av en halv citron, 1,5 msk nyponskalspulver, 1/2 dl vatten, kör i mixer/blender så att den blir slät och fin. Nyttigt värre!

 

 

photo_00130Hej Du har väl inte missat mitt erbjudande? Sommaren visar sig från sin allra vackraste sida idag, det är skördetid och jag har ett bra erbjudande….

 

 

photo_00137

 

Klicka på länken eller lista dig med din e-postadress här intill, så får du fortlöpande erbjudanden och information om vad jag har på gång!

 

ErbjudandeDSC00874

 

 

 

                                                                                    Vi hörs/ Ewyphoto_00119